Oliwa z oliwek jest ceniona ze względu na swój wspaniały smak, a także wysoką zawartość cennych składników. Warto jednak pamiętać, że występuje w wielu wariantach, co przekłada się z kolei na jej smak oraz właściwości. Która oliwa jest najzdrowsza?
Jak powstaje oliwa?
Oliwę z oliwek doceniali już starożytni Egipcjanie, Rzymianie i Grecy. W średniowieczu używano jej zaś jako waluty. Dawniej pozyskiwano oliwę na różne sposoby. Jedną z pierwszych metod było umieszczenie oliwek w płóciennym worku oraz ręczne wyciskanie soku. W starożytności popularna była także metoda udeptywania i wałkowania. Dopiero w kolejnych stuleciach powstały kamienne młyny, które znacznie usprawniły cały proces.
Proces wytwarzania oliwy ogranicza się obecnie do czterech kroków: zbiorów oliwek, tłoczenia, filtrowania oraz butelkowania. Tłoczenie oliwy odbywa się zaś przy wykorzystaniu specjalnych maszyn. Wykonują one większość pracy, m.in. wywiewają liście i gałązki oraz myją i rozdrabniają oliwki. Urządzenia tłoczą też złocisty olej, oddzielając część płynną od stałej oraz odwirowując wodę. Ostatnim procesem jest zaś filtrowanie, podczas którego z oliwy usuwa się cząstki stałe.
Właściwości oliwek z oliwek
Oliwa to jeden z najważniejszych składników diety śródziemnomorskiej, która jest uznawana przez dietetyków za najzdrowszą na świecie. Z czego wynika jej popularność? Zasługa w tym nie tylko wyjątkowego smaku, ale również właściwości. Oliwa to źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawiera również:
-
witaminy A, B, C, E, D i K,
-
potas, magnez i fosfor,
-
przeciwutleniacze (m.in. polifenole, tokoferole, fitosterole).
Regularne spożywanie oliwy może m.in. wesprzeć utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu, chronić przed chorobami serca, a także pomóc w kontroli stężenia cukru. Oliwa ma też szerokie zastosowanie w kosmetyce, stanowiąc składnik preparatów pielęgnacyjnych do twarzy, ciała i włosów. I nie da się ukryć, jest po prostu smaczna oraz znakomicie wzbogaca smak wielu potraw.
Jakie są rodzaje oliwy z oliwek?
Smak oliwy z oliwek może być delikatny, średnio-intensywny lub intensywny. W zależności od odmiany oliwek, regionu, z którego pochodzą, a także czasu zbiorów, będzie się też cechować specyficznym aromatem. Możesz wyczuć w niej np. nuty owocowe, pikantne, ziołowe, a nawet warzywne.
Na jakość i właściwości oliwy wpływa wiele czynników, m.in. uprawa drzewek, poziom dojrzałości oliwek oraz metoda tłoczenia. Szczególne znaczenie ma ostatni z wymienionych aspektów. Co ciekawe, klasyfikacja oliwy jest uregulowana przez prawo europejskie. Zgodnie z nim wyróżniamy oliwy z pierwszego tłoczenia tłoczone na zimno i bez udziału środków chemicznych (typu virgin) oraz oliwy wytwarzane chemicznie. Poszczególne rodzaje oliwy to:
-
Oliwy extra virgin – oliwa o najniższym poziomie kwasowości (do 0,8%), nie jest poddawana obróbce chemicznej. Toczona bezzwłocznie po zerwaniu oliwek poprzez rozgniecenie w specjalnej prasce.
-
Oliwy virgin – powstaje tak samo jak oliwa extra virgin, jednak cechuje się wyższym poziomem kwasowość (od 0,8 do 2%), a używane do jej produkcji oliwki mają gorszą jakość. Zazwyczaj jest mieszana z innymi oliwami.
-
Oliwa Lampante – nie jest przeznaczona do spożycia, ale wykorzystuje się ją w celach technologicznych. Ma wysoki poziom kwasowość (ponad 2%) i jest poddawana rafinacji.
-
Oliwa z Oliwek – połączenie oliwy Lampante z oliwą virgin. Zawiera zaledwie 15% naturalnej oliwy, a jej właściwości zdrowotne są minimalne.
-
Oliwa z wytłoków oliwnych – powstaje z resztek po wytłaczaniu oliwy. Walory smakowe i zdrowotne są w jej przypadku znikome.
Która oliwa jest najzdrowsza?
Biorąc pod uwagę powyższe czynniki, nie ma wątpliwości, że najzdrowsza i najsmaczniejsza jest oliwa extra virgin. Wyjątkowy smak sprawi, że będzie stanowić cenny dodatek do różnych dań. Właściwości zdrowotne pozwolą z kolei zatroszczyć się o kondycję całego organizmu.
Czy aby cieszyć się pełnią aromatu i smaku oliwy wystarczy zatem znaleźć na sklepowej półce oliwę extra virgin? Nie jest to takie proste. Jakość oliwy zależy też od innych czynników, których nie jesteś w stanie przeanalizować w sklepie. Co więc zrobić? Zdaj się na fachowców. Oliwa z oliwek extra virgin od Slow Italy to pewność, że otrzymujesz starannie wyselekcjonowany produkt. Firma współpracuje z najlepszymi producentami oliwy z Włoch, a także stawia na edukację i dostarcza informacji niezbędnych dla znalezienia najlepszej dla siebie oliwy. Ilość wariantów sprawia, że bez problemu znajdziesz tam swoją ulubioną.