Nasze oczy dostarczają nam ponad 80% informacji o otaczającym świecie, pozwalając nam widzieć, rozróżniać kolory, kształty i obiekty. Aby cieszyć się dobrym wzrokiem przez całe życie, musimy dbać o odpowiednią pielęgnację oczu, zwłaszcza jeśli spędzamy dużo czasu przed komputerem, często czytamy lub pracujemy w trudnych warunkach.
Jakie są główne przyczyny problemów ze wzrokiem?
Codziennie nasze oczy są narażone na wiele szkodliwych czynników zewnętrznych, które mogą prowadzić do powstania wad wzroku, takich jak krótkowzroczność, astygmatyzm czy niektóre choroby oczu, w tym zaćma, jaskra oraz zwyrodnienie plamki żółtej (AMD). Do najczęstszych przyczyn problemów ze wzrokiem zaliczamy: pracę w niewłaściwym oświetleniu, promieniowanie UV, długotrwałe korzystanie z komputera, a także pracę w zadymionych, zakurzonych lub napromieniowanych środowiskach. Inne przyczyny problemów ze wzrokiem mogą obejmować nieodpowiednią dietę oraz współistniejące choroby, takie jak nadciśnienie tętnicze, Hashimoto, nieleczona cukrzyca lub inne choroby autoimmunologiczne.
Jak zadbać o zdrowe oczy?
Odpowiednia dieta ma ogromny wpływ na zdrowie naszych oczu. Witaminy, minerały i antyoksydanty zawarte w jedzeniu mogą chronić przed chorobami oczu takimi jak zaćma, zwyrodnienie plamki żółtej czy jaskra oraz poprawiać ogólną jakość widzenia.
Wartościowe dla oczu składniki odżywcze to między innymi:
- Witamina A – znajduje się w mleku i przetworach mlecznych (masło i sery), tłustych rybach i olejach rybnych, jajach, wątrobie i podrobach, zielonych warzywach liściastych (np. jarmuż), papryce, morelach i brzoskwiniach, dyni, batatach.
- Ryboflawina – obecna w mleku i przetworach mlecznych (masło i sery), wątrobie i podrobach, jajach, produktach zbożowych, zarodkach pszennych, fasoli, brokułach, kaszy jaglanej.
- Kwas dokozaheksaenowy (DHA) – znajdujący się w tłustych rybach morskich, algach.
- Luteina – zawarta w jarmużu, szpinaku, natce pietruszki, cukinii, kapuście, groszku zielonym, brokułach, dyni, marchewce, pomidorach.
- Zeaksantyna – występująca głównie w brokułach, brukselce, kukurydzy, pomidorach.
- Cynk – zawarty w wątrobie i podrobach, jajach, kaszach, ryżu, nasionach słonecznika, pestkach dyni, orzechach, zarodkach pszennych, pieczarkach, warzywach strączkowych, sezamie.
- Katechiny – obecne w zielonej herbacie, śliwkach, truskawkach, jabłkach, morelach, brzoskwiniach, wiśniach.
W przypadku jakichkolwiek problemów ze wzrokiem zapraszamy do skorzystania z usług lekarza Okulisty w Centrum Medycznym Alfa – Bielsko-Biała, Skoczów. Obsługujemy pacjentów z całego województwa ślaśkiego np. z Cieszyna, Pszczyny, Rybnika. Przeprowadzamy także operacje zaćmy. Okulista bielsko